Artikel

5 keuzes voor je reageert

5 vragen als gids naar een effectief antwoord

In het project AlterNarratief werkten de partners een stappenplan uit. Een plan met 5 keuzes die als kapstok kunnen dienen om een (re)actie tegen haatboodschappen op te bouwen. Via enkele gerichte vragen kom je zo tot een respons die effectief is én bij je past.

De 5 keuzes zijn:

De 5 keuzes zijn geen chronologisch stappenplan. Er zit enige logica in de volgorde van de keuzes, maar we sluiten niet uit dat er een andere volgorde kan gehanteerd worden of dat bepaalde keuzes zelfs worden overgeslagen. Het is geen flowchart waarbij de eerste keuze bepaalt welke opties je hebt bij de tweede keuze. Alle combinaties zijn dus mogelijk!
Zelfs kiezen voor meerdere opties binnen één vraag is mogelijk (zo kan je je bijvoorbeeld zowel tot het doelwit richten als tot de omstaanders).

Gericht op haatspraak!

Deze kapstok is ontwikkeld om te komen tot een (re)actie op haatspraak:

“Uitspraken, tekeningen, afbeeldingen, filmpjes… die een groep of persoon aanvallen op basis van kenmerken als ras, religie, afkomst, geaardheid, geslacht…”

We richten ons dus niet op (louter) beledigingen, (cyber)pestsituaties, ruzies… Al vinden velen allicht wel inspiratie om aan de slag te gaan met andere kwetsende situaties.

Een (invul)poster als werkdocument

Als bijlage vind je een overzichtsposter met de 5 keuzes. Deze kan als werkdocument dienen om actief de 5 keuzes te doorlopen en telkens aan te duiden voor welke optie(s) je gaat. zo krijg je een mooi overzicht van je keuzes voor het uitwerken van je (re)actie.

Niet alles duidelijk? Geen nood, via de hyperlinks vind je meer uitleg per keuze. Per keuze zal je steeds een verdiepingsfiche vinden, met extra duiding om je keuze te maken en tips om je (re)actie uiteindelijk te ontwikkelen. 

Bijlagen

Links

Lees meer over