Artikel

9 keer aan de slag met beelden

 1. Kant en klaar lesmateriaal: Leren met beelden
  Fotografe Evy Raes en pedagoge Nel Broothaerts schreven in opdracht van Mediawijs een handboek met kant-en-klare lessen diverse lessen (wiskunde, taal, MO…) te verrijken die kinderen aanmoedigen om hun intuïtieve blik te verscherpen.
   
 2. Online workshop beeldgeletterdheid
  School jezelf bij via een online workshop. Je krijgt als leraar of docent handvatten om op een goede manier met leerlingen te kunnen praten over de vele beelden die we te zien krijgen.
   
 3. Verrijk je lessen met archiefbeelden
  Het Archief voor Onderwijs is een beeldbank die leerkrachten een waaier aan audiovisueel materiaal van de openbare omroep, de regionale omroepen en diverse cultuur- erfgoedinstellingen aanreikt. Het is vlot doorzoekbaar en inzetbaar is in tal van klascontexten.
   
 4. VTS met recente nieuwsbeelden
  Elke week zet de New York Times een intrigerende nieuwsfoto online om in de klas te bespreken. Vragen als “wat gebeurt er op de foto?” om het gesprek te begeleiden krijg je er bij. Een week later kom je ook écht te weten wat er in beeld gebeurde.
   
 5. Gebruik films en bijhorend lesmateriaal en workshops
  Organisaties als Lessen in het donker, MOOOV, Jekino en Filem’on hebben een aanbod om films te kijken, te huren en te bespreken. Met bijhorende lespakketten en/of workshops.
   
 6. Ga eens ‘monumentlezen’
  Ga in je omgeving op zoek naar standbeelden, herdenkingstekens en andere monumenten, en probeer de betekenis ervan te ontcijferen.
  Bij de lesbrieven vind je info voor leerkracht en leerling.
   
 7. Cartoons in het nieuws
  Cartoons zijn een specifieke vorm van beeld. Ze willen snel emoties oproepen. Met het (Nederlandse) lespakket Cartoons in het nieuws leren de leerlingen van alles over cartoons en spotprenten.
   
 8. #hierteekenen
  Door te tekenen zie je meer. Door kunst na te schetsen ontdek je details, kom je te weten waarom iets je raakt. Het Amsterdamse Rijksmuseum stimuleert daarom iedereen om af te komen met pen en papier.
   
 9. Vergeet het portretrecht niet
  Beeldgeletterdheid oefenen betekent ook veel foto’s en filmpjes maken. Maar mag je ze ook zomaar publiceren?

Lees meer over