Beeldgeltterd museum
Artikel

Beeldgeletterd museum

Auteur(s): 
Bert Pieters - Mediawijs

M-Museum Leuven gooit het vanaf 2017 over een andere boeg.  Beeldgeletterdheid en het bewust kijken naar beelden krijgt er een prominentere plaats.

Jullie zetten in op beeldgeletterdheid. Wat betekent dit voor jullie?

De hedendaagse maatschappij wordt gedomineerd door beelden. Deze beelden hebben een betekenis en een boodschap. Om die te achterhalen moet je in staat zijn om hun beeldtaal te lezen. We willen bij M de bezoeker mogelijkheden aanreiken om met beelden om te gaan of ze te ‘lezen’. Op die manier willen we een bijdrage leveren tot de vorming van kritische burgers. Door bewuster en kritischer te kijken naar kunst, ben je in staat om kritischer naar jezelf en de wereld te kijken. En zo komen we tot de uitwerking van een beeldgeletterdheidsmuseum.

Hoe moeten we dat concreet zien?

In de eerste plaats zal je dat kunnen zien aan de presentatie. Geen traditionele opstelling meer. Werken uit zeer verschillende periodes maar met een gelijkaardig thema, kunnen bijvoorbeeld naast elkaar geplaatst worden. We zullen proberen verrassend uit de hoek te komen om de nieuwsgierigheid van mensen te prikkelen en hen te dwingen kunstwerken vanuit verschillende standpunten te bekijken. Idee is om de bezoeker vragen te laten stellen: waar gaat mijn blik naartoe? En hoe komt het dat ik misschien anders kijk dan een andere bezoeker? Of waarom kijkt iedereen naar hetzelfde? Door op dergelijke zaken de focus te leggen, maak je bezoekers bewust van hun kijkgedrag. Het is een zoektocht. Je wil inzetten op nieuwe technieken, maar het mag natuurlijk geen gimmick worden. Alles moet een meerwaarde hebben om beter te kijken. Gelukkig krijgen we hulp van de KULeuven als wetenschapsinstelling en het Europese netwerk ENVIL.

Verandert er ook iets in de educatieve activiteiten of gidsbeurten?

In gidsbeurten is er nu ook al vaak aandacht voor beeldgeletterdheid, zeker bij schoolgroepen. Maar ook bij andere groepen zullen we vaker hierop focussen. Een idee dat we hebben is het laten natekenen van kunstwerken of details ervan. Het is heel simpel en iedereen kan het.

Blijft er ook iets voor de ‘klassieke’ bezoeker?

Een museum kan een oase zijn waar je tot rust komt en waar je kan genieten van kunstwerken – dat kan nog steeds, maar het is evengoed een plaats die bezoekers doet nadenken en reflecteren, creatief doet denken of uitdaagt.

Als metafoor van het museumbezoek gebruikt M vanaf 2017 een reis en het reizen. M zet de deuren open voor alle reizigers. “Hoe lang, met welke bagage, met wie?” zijn beslissingen die de bezoeker zelf maakt. Voor M is de bestemming even belangrijk als het reizen zelf. M neemt de rol op als begeleider en laat bezoekers proeven van het onbekende. We moeten beseffen: als museum heb je niet meer het laatste of hoogste woord. Het is belangrijk om in dialoog te gaan met je bezoekers, met je publiek. En een waardevolle beleving staat hier altijd centraal.

Links

Lees meer over