Artikel

Tien belangrijke privacyinstellingen op Facebook

Auteur(s): 
Michel Walrave - UA - MIOS
Joris Van Ouytsel - UA - MIOS

Wanneer je een Facebookprofiel aanmaakt, of al lang op Facebook actief bent, is het goed om de standaardprivacyinstellingen te checken en, indien je het wenst, aan te passen.

Voor meerderjarigen is profielinformatie standaard ingesteld op ‘Openbaar’, dus toegankelijk voor iedere internetgebruiker. Niet alleen alle gebruikers van Facebook, maar ook alle andere internetgebruikers hebben dus standaard toegang tot deze informatie. Je kan dit makkelijk aanpassen onder ‘Privacyinstellingen en -functies’.

-18 jarigen kunnen hun informatie standaard delen met ‘vrienden’. Zodra ze 18 zijn, worden alle gegevens die ze hebben ingesteld ‘Openbaar’ en niet meer beperkt tot ‘vrienden’. Het is dus belangrijk om dit te checken en, indien je dit wenst, het publiek van je profiel te vernauwen. Ook andere beperkingen die gelden voor profielen van minderjarigen vervallen.

Het radertje rechts bovenaan geeft toegang tot o.a. ‘Privacyinstellingen’. Hier kun je nagaan wie toegang heeft tot je profiel, je berichten, hoe je gecontacteerd kan worden door andere Facebookgebruikers e.d.m..

Neem je tijd om deze standaardinstellingen door te nemen en aan te passen volgens jouw privacygevoeligheid.

Het slotje rechts boven (naast het radertje) geeft de ‘Privacysnelkoppelingen’ weer. Hier kan je snel de belangrijkste privacyinstellingen bekijken en aanpassen.

Ook is het interessant om je ‘activiteitenlogboek’ te controleren. Hierin zie je de verschillende acties die jij op Facebook hebt ondernomen (zoals onder meer berichten die je op een prikbord hebt gepost maar ook foto’s waarin je getaged bent). Je kan in dit logboek de privacyinstellingen van de inhoud nog aanpassen.

10 Privacyinstellingen

Facebook en andere sociaalnetwerksites bieden verschillende opties om onder meer de toegang tot profielgegevens, foto’s en andere inhoud te beperken. Hierna geven we een aantal privacyinstellingen die nuttig kunnen zijn.

Meer info vind je in de helppagina’s van Facebook. Je kan ook de pagina van de CPO (chief privacy officer) raadplegen en jouw vragen meedelen.

1. Welke info meld je best niet

Wanneer je een profiel aanmaakt, kun je redelijk veel persoonlijke informatie meedelen, zoals je telefoonnummer, adres, persoonlijk e-mailadres e.d.m..

Enkele van deze gegevens zijn nodig om een account aan te maken en te activeren, zoals een e-mailadres. Als je bijvoorbeeld wil dat je e-mailadres (omdat het je privéadres is of e-mail van het werk) niet zichtbaar is voor anderen, dan kan dit. Dan beperk je de toegang tot het e-mailadres tot ‘Alleen ik’ en kun je ook bepalen of je je mailadres op je tijdlijn wil plaatsen of niet. Zo kun je ervoor opteren om enkel het Facebook-emailadres zichtbaar te maken en niet je eigen e-mailadres.

Dezelfde beperkingen kun je toepassen op je gsm-nummer en je adres. Je kunt er natuurlijk ook voor opteren om die gegevens gewoonweg niet mee te delen, aangezien ze niet noodzakelijk zijn voor het aanmaken van een profiel.

Als je vriendenkring op Facebook zeer ruim en divers wordt, is het misschien goed dat je gsm-nummer en/of adres niet beschikbaar of tenminste niet zichtbaar zijn voor anderen. Jij bepaalt dan zelf aan wie je bv. je gsm-nummer toevertrouwt. Dit kun je dan persoonlijk meedelen via een privébericht in plaats van je gsm-nummer op te nemen in je profiel.

2. Bepaal of je vindbaar wil zijn of niet

Wie kan je op Facebook of via een zoekrobot (zoals Google of Bing) opzoeken ?

Je kan zelf bepalen of je wil dat je profiel binnen Facebook of ook daarbuiten vindbaar is.

Binnen Facebook

In ‘Privacyinstellingen en –functies’ zijn er verschillende instellingen mogelijk in de rubriek ‘Wie kan me opzoeken?’. Personen die je naam, e-mailadres of telefoonnummer kennen, kunnen je op Facebook opzoeken. Je kunt die optie geven aan ‘iedereen’, ‘vrienden van vrienden’ of enkel ‘vrienden’.

Buiten Facebook

Een belangrijke optie die je kunt overwegen is of je wenst dat je profiel vindbaar is via zoekmachines. Standaard staat dit (voor volwassenen) op ‘aan’. Indien je niet wenst dat je profiel via zoekrobots vindbaar is, dan schakel je dit best uit.

3. Bepaal wie jou kan contacteren

Wil je geen vriendschapsverzoeken ontvangen van personen die je niet direct of via vrienden kent ? Dan kun dit beperken in de ‘Privacyinstellingen en -functies’. Via de rubriek ‘Wie kan contact met me opnemen?’ kun je bepalen of enkel ‘vrienden van vrienden’ of ‘iedereen’ die het sociaalnetwerk gebruikt, je kan contacteren.

4. Bepaal wie berichten kan plaatsen

Een andere basisinstelling die aandacht verdient is aan wie je de toelating geeft om berichten te plaatsen op je tijdlijn. In de rubriek ‘Tijdlijn en taggen’ kun je bepalen wie berichten op je tijdlijn kan posten.

Je kunt eveneens jouw profiel bekijken door de ogen van andere Facebookgebruikers. Met de functie ‘Controleren wat andere mensen op je tijdlijn zien’, kun je nagaan hoe andere Facebookgebruikers (die wel of geen vrienden zijn) je profiel zien.

5. Controleer tags

‘Taggen’ betekent het identificeren van een Facebookvriend (maar bijvoorbeeld ook een plaats) in een foto of bericht.

In een groepsfoto, kun je bijvoorbeeld de verschillende afgebeelde vrienden zo identificeren. Iedereen die de foto dan ziet, kan op de naam klikken en zo surfen naar het profiel van die persoon. Ook kan je in een bericht, de naam opnemen van een persoon of personen die samen met jou waren tijdens een bepaalde activiteit die je in de statusupdate beschrijft. Wanneer iemand getagd wordt, dan krijgt hij/zij hiervan een melding.

Een belangrijke optie hierbij is dat je zelf kunt aangeven of je eerst tags wil controleren en al dan niet goedkeuren:

  • In het menu ‘Tijdlijn en taggen’ vind je verschillende opties. Belangrijk in dit verband is de rubriek ‘Hoe kan ik de tags die mensen toevoegen en de tagsuggesties beheren?’ Je kunt de optie inschakelen ‘Tags controleren…’ : Op die manier krijg je een bericht wanneer je door een vriend getagd wordt in bv. een foto. Wanneer je door iemand buiten je Facebookvriendenlijst wordt getagd, krijg je sowieso een bericht om de tag al dan niet goed te keuren.
  • Wil je liever niet getagd worden in die foto? Klik dan eerst op de foto. Onderaan de foto vind je ‘opties’. Door hierop te klikken kun je twee dingen doen: je untaggen uit de foto en de auteur van de foto een bericht sturen. Met het untaggen wordt jouw identiteit (en een link naar je profiel) verwijderd, maar ben je, voor personen die je kennen, uiteraard nog identificeerbaar op de foto. Misschien vind je die foto helemaal niet leuk en wil je niet dat die gedeeld wordt op Facebook. Wanneer de foto kwetsend zou zijn of misbruikt wordt om je te pesten, dan kun je dit ook signaleren aan Facebook opdat ze actie zouden ondernemen.

6. Beperk de toegang tot berichten op je profiel

Wanneer je bijvoorbeeld een berichtje plaatst of een foto deelt, dan kun je heel makkelijk bepalen met wie je deze info wil delen. Onderaan het vakje waarin je een bericht deelt, vind je een uitrolmenu waarin je kan bepalen met wie je het bericht wil delen.

Naast de basisinstellingen die vaak terugkomen, namelijk ‘openbaar’, ‘vrienden’, zijn er andere interessante opties :

  • De optie ‘aangepast’ biedt je onder meer de mogelijkheid om een bericht te delen met bv. je vrienden, behalve één of meerdere personen. Vergeet niet dat wat je op Facebook plaatst snel gekopieerd en doorgestuurd kan worden. Zelfs al wil je een bericht niet delen met een bepaalde persoon uit je vriendenlijst, dan kan dit bericht hem of haar toch bereiken via een andere persoon.
  • Je kunt lijsten maken, die je vriendenlijst op Facebook verder opdeelt in verschillende groepen (bv. kennissen, familie, boezemvrienden…). Meer hierover vind je in punt 7. Dergelijke lijsten zijn handig als je  een bericht of vakantiekiekjes bijvoorbeeld enkel wil delen met je boezemvrienden en/of je familie, maar niet met je hele Facebooknetwerk.

Ook de toegang tot oudere berichten, die je misschien in het verleden met een bredere groep Facebookgebruikers gedeeld hebt, kun je ook beperken (zie ‘Privacyinstellingen en –functies’ > ‘Wie kan mijn inhoud zien ?’ > ‘Het publiek beperken voor berichten die je hebt gedeeld…’).

7. Gebruik vriendenlijsten

Uit enkele voorgaande tips, blijkt al dat je niet alles hoeft te delen met al je Facebook’vrienden’. Wanneer je al een tijdje Facebook gebruikt, dan kan het aantal ‘vrienden’ aardig oplopen. Bovendien bestaat je vriendenlijst soms uit partner, familie, boezemvrienden en kennissen, maar ook collega’s en soms ook je werkgever of leidinggevende.

Misschien wil je niet dezelfde informatie met die verschillende groepen contacten delen? Je kan daarom ‘lijsten’ maken op de volgende manier.

  • Je surft naar het profiel van een Facebookvriend. Op zijn/haar omslagfoto zul je de knop ‘vrienden’ zien staan, die toegang geeft tot een uitrolmenu. Je kunt die ‘vriend’ toevoegen tot ‘goede vrienden’, ‘kennissen’, ‘familie’ of zelf andere lijsten creëren zoals ‘collega’s’ e.d.m..
  • Door in de linkerkolom te klikken op ‘vrienden’, kun je toegang hebben tot je volledige lijst van vrienden en hen, indien je dit wenst’ individueel toewijzen tot een lijst.
  • Je kunt ook in dezelfde rubriek (linkerkolom, klik op ‘vrienden’) een lijst maken, de lijst een naam geven en in het vakje daaronder de namen weergeven van de personen die je aan die lijst toevoegt. Zo kun je redelijk snel een ruimere groep Facebookconnecties toevoegen aan die lijst.

Naast de suggesties die Facebook geeft om lijsten te maken met ‘goede vrienden’ en ‘kennissen’, kun je ook een bijzondere lijst maken, namelijk ‘niet toegankelijk’: misschien heb je iemand aanvaard als Facebookvriend, maar wil je niet echt iets met haar of hem delen. Door deze persoon toe te voegen aan deze lijst, zullen ze enkel de inhoud die je als ‘openbaar’ deelt kunnen zien, niet bv. de vakantiefoto’s die je met je vrienden wil delen.

Goed om weten is dat je vrienden geen bericht krijgen dat ze tot zo’n lijst worden toegevoegd, zowel de ‘goede vrienden’ lijst, eigen lijsten die je maakt als de ‘niet toegankelijk’-lijst. Je zal ook merken dat wanneer je iemand toevoegt tot de ‘goede vrienden’-lijst je meer statusupdates van die bijzondere vrienden in je nieuwsoverzicht zult zien verschijnen. Facebookconnecties op de ‘kennissen’-lijst zullen minder vaak in je nieuwsoverzicht verschijnen.

8. Bescherm je fotoalbums

Wanneer je een fotoalbum maakt of een foto of video deelt op Facebook, dan kun je makkelijk bepalen wie dit te zien krijgt.

Door op een album (of foto) te klikken, zie je de knop ‘bewerken’. Eén van de opties is om te bepalen met wie je dit wil delen : ‘vrienden’, ‘vrienden behalve kennissen’, met iedereen (dus ‘openbaar’) of met een zelfgemaakte vriendenlijst (zie punt 6). Je kan ook via ‘aangepast’ een fotoalbum delen zoals met al je vrienden op Facebook, behalve één of een aantal personen waarmee je dit niet wil delen. Bovendien kan je ook de foto delen met bv. al je vrienden op Facebook, behalve een bepaalde lijst van Facebookconnecties.

Daarnaast kun je ook ‘gedeelde albums’ maken, waarbij vrienden foto’s kunnen toevoegen en bewerken.

9. Let op met inchecken

Je kunt je vrienden laten weten waar je bent door ‘in te checken’. Wanneer je bijvoorbeeld Facebook op je mobieltje gebruikt, kun je bv. op de plaats waar je je bevindt ‘inchecken’. Misschien is een vriend dan ook in de buurt van dit café of toeristische plek en kun je zo verder afspreken.

Misschien wil je meer controle op de zichtbaarheid van de plaatsen waar je je bevindt? Het controleren van foto’s, berichten waarin je ‘ingecheckt’ wordt, gebeurt op dezelfde manier als tags (zie punt 5). Je kunt dus, wanneer iemand je incheckt, een bericht ontvangen en dan zelf beslissen of je die locatieinfo goedkeurt of niet.

Naast dergelijk bericht, verschijnt een melding ook in de ‘tijdlijncontrole’. Dit is een onderdeel van het ‘activiteitenlogboek’ dat je kunt activeren en zeer handig is. Je bereikt dit logboek door naar je profiel te surfen en op de knop ‘activiteitenlogboek’ te klikken. Handig is hierbij dat je al je acties op Facebook chronologisch te zien krijgt en bepaalde instellingen kunt aanpassen.

 10. Beperken van Facebookreclame

Het voordeel van Facebook voor adverteerders is dat zij hun reclame zeer gericht kunnen zichtbaar maken voor Facebookgebruikers die een bepaald profiel hebben.

Als adverteerder kan men niet alleen op basis van locatie maar ook op basis van geslacht, leeftijd, beroep en interesses het publiek van een advertentie kiezen. Je kunt dit zelf even experimenteren door ‘Advertentie maken’ op te starten. Je vindt die link rechts bovenaan de kolom waarin de advertenties verschijnen.

Je kunt zelf nagaan op basis van welke criteria je het publiek van je advertentie kunt bepalen. Daarnaast zul je merken welk potentieel aantal Facebookgebruikers dit profiel hebben en dus in aanmerking komen om je advertentie te zien.

Facebook verklaart dat ze geen persoonlijke informatie delen met derden, kortom met andere bedrijven. Wanneer je echter bepaalde apps gebruikt, dan wordt vaak gevraagd om toegang te geven tot bepaalde gegevens. Jij bepaalt dan zelf of je het bedrijf die toegang tot jouw gegevens verleent, in ruil voor het gebruiken van een bepaalde app.

Consumenten worden ook beïnvloed door wat hun vrienden leuk vinden en aanbevelen. Kenmerkend voor Facebookreclame is daarom dat men bepaalde advertenties extra wil laten opvallen door te melden dat bepaalde van je vrienden een advertentie of een pagina van een merk/bedrijf ‘leuk’ vonden. Want, misschien vind je ook wel die producten of diensten interessant? Je kan echter zelf bepalen of je bepaalde acties, bv. het leuk vinden van een advertentie/merk, al dan niet wil laten koppelen met een advertentie.

Kortom, wens je dat jouw naam gelinkt wordt met een advertentie die je leuk vond of niet? In ‘privacyinstellingen’ of ‘accountinstellingen’ zul je in de linkerkolom de link ‘advertenties’ zien. Je kunt hier zelf bepalen (in de rubriek ‘Advertenties en vrienden’) of je wenst dat niemand op de hoogte wordt gebracht van jouw interacties met advertenties. Kortom, dat je naam niet gelinkt wordt aan een advertentie die je leuk vindt.

Vind je een bepaalde advertentie niet leuk of zelfs verdacht? Dan kun je volgende acties ondernemen. In de rechterbovenhoek van iedere advertentie kun je klikken op een kruisje. Je krijgt toegang tot een beknopt menu waarmee je ofwel die advertentie kunt verbergen of alle reclame van dit bedrijf kunt weren op je facebookpagina. In beide gevallen wordt je gevraagd waarom je die reclame niet leuk vindt. Facebook verklaart dat ze advertenties verwijderen die in strijd zijn met hun advertentierichtlijnen of gebruiksvoorwaarden.

Dit artikel is geschreven door Michel Walrave en Joris Van Ouytsel (MIOS, UAntwerpen). Meer informatie over kansen en risico’s van sociaalnetwerksites voor jongeren, maar ook andere e-safety thema’s, komen aan bod in het in het boek 'Mediawijs Online' uitgegeven door Lannoo Campus (voorjaar 2014).

Lees meer over