Klas 6A uit Den Heuvel in Kalmhout is de ‘Meest mediawijze klas van Vlaanderen’

Nieuws

Klas 6A uit Den Heuvel in Kalmhout is de ‘Meest mediawijze klas van Vlaanderen’

Een 500-tal klassen uit Vlaanderen en Brussel bonden de voorbije week de strijd aan en speelden mee met ‘De Schaal van M’, een online spel van Mediawijs, Ketnet en Mediaraven voor kinderen van 10-12 jaar.

De hoofdprijs? De titel van ‘meest mediawijze klas van Vlaanderen’ én een bezoek aan de set van de populaire Ketnet-reeks 4eVeR en Technopolis. Een week lang werkten de klassen aan de Week Challenge:

"Zet met jullie klas een actie op poten voor een fijn en veilig internet en zorg ervoor dat jullie hele school het heeft geweten! Post elke speldag één blogpost met een foto en verslag op het prikbord. Op vrijdag kan je éénmalig een filmpje opladen op het prikbord om jullie actie te tonen, maar dat is geen verplichting. Alle inzendingen moeten op vrijdag 10 november om 16u op het prikbord staan. Succes!"

Alle deelnemende kinderen werden een heel pak mediawijzer en verdienen een diploma, maar de klas 6A uit de Vrije Basisschool Den Heuvel in Kalmhout is de winnaar van het De Schaal van M en mag zich een jaar lang ‘Meest mediawijze klas van Vlaanderen’ noemen. Van harte gefeliciteerd met deze prestatie!

“Proficiat aan de ‘luchtballonvaarders’ uit de Vrije Basisschool Den Heuvel! Het doet mij plezier dat de eerste editie van ‘De Schaal van M’ zo goed onthaald werd. Net geen 500 klassen deden mee. Mediawijsheid blijft één van de hoekstenen van mijn mediabeleid. Een initiatief als dit brengt het thema op een toegankelijke manier tot bij onze kinderen. Ik kijk alvast uit naar de volgende ‘Schaal van M’.” Minister van Media, Sven Gatz.

Wil je graag weten welke andere klassen een super(media)wijze prijs winnen? Klik hier (link).

“Vandaag sloten we ons MEDIAWIJS project af. Waauw, wat een drukke, gekke maar vooral leerrijke en plezante mediaweek. Dankjewel de Schaal van M voor de SUPERinteressante filmpjes, debatten, quiz-momenten ... Het zette ons aan om er echt voor te gaan en om ons te verdiepen in de verschillende onderwerpen rond mediawijsheid. Zijn we nu wijs? Nee, nog lang niet en misschien nooit 100%, maar we zijn nu tenminste heel goed op weg om minder fouten op het net te maken ... Volgend jaar zijn we er hopelijk terug met meer mediawijsheid! ! ! Ahooooy! Vele wijze groetjes :)” Meester 5e leerjaar.

Wat is De Schaal van M?

In de week van 6 tot en met 10 november daagden Ketnet, Mediawijs en Mediaraven 10- tot 12-jarigen uit met ‘De Schaal van M’. De Schaal van M is een online spel dat kinderen van 10-12 jaar uitdaagt om te laten zien welke mediavaardigheden ze in huis hebben. Maar ook hun leerkrachten, vrienden en familieleden ontsnapten er niet aan! ‘De Schaal van M’ start vanuit de populaire Ketnet-serie 4eVer.

In een reeks van vijf webisodes, worden de personages telkens geconfronteerd met een mediawijs thema zoals privacy, gaming, sexting, online reclame … Net zoals Robin, Lore, Gamil en Emma worden kinderen aan het denken gezet. Het doel? Mediawijs omgaan met de uitdagingen die op hen afkomen.