Praktijk

MoBiSi

Aantal begeleiders: 
1
Minimum aantal deelnemers: 
1

MoBiSi of Mobiele Bib Simulatie is een virtuele digitale rondleiding doorheen Bib Arena in Deurne. Deze rondleiding kan je overal beleven via tablet, smartphone,... zowel in de bib of vanuit je luie zetel thuis. Met deze belevingstool stap je binnen in de digitale bib-wereld, waar je ervaart wat de rol van de bibliotheek is in deze huidige (digitale) wereld.

In deze tour wordt er gewerkt met infopunten; waarachter een tekst, beeld of video schuilt.
Door als bibliotheek zelf de beheerder te zijn van de infopunten, kunnen we de inhoudsvelden (met afbeeldingen, teksten, hyperlinks en videolinks) zelf aanleveren en aanpassen. Zo wordt er steeds ingespeeld op hetgene wat wordt beleefd in de bib.

  • Dit project MoBiSi zorgt ervoor dat mensen op een attractieve manier kunnen zien wat er leeft in een bibliotheek anno 2017:
    • De lezers ('zin'vol) doen goesting krijgen om een bib te bezoeken.
    • Het publiek laten ervaren, na het bekijken van deze digitale tour, dat de bib niet alleen maar een huis van bewaring, maar ook een huis van beleving is.

Er is steeds nood aan een (nieuw) publiek zin te doen krijgen om de bib te beleven. MoBiSi biedt de mogelijkheid om dit op een laagdrempelige, ongedwongen manier kan aan te brengen. Door beelden (video’s, virtuele tour, foto's) te gebruiken gaan de mensen minder snel afgeleid zijn; ze kiezen zelf wat ze willen zien. Ze (h)erkennen op die manier 'hun' bib-wereld.

  • Met MoBiSi ontwikkelen we ook een basismodel naar een vorm waar er verbeeld wordt hoe de projecten werken bij onze partners (andere bib’s, jeugdwerking, cc’s..)

Beelden zeggen meer dan woorden. Via MoBiSo zie je letterlijk hoe de projecten "live"  plaatsvonden. Ook klassen kunnen zo het bibbezoek al voorbereiden en beleven vanop de schoolbanken. Hierdoor zijn de schoolbezoeken zelf makkelijker en toegankelijker.
Indien er partners een gelijklopend project/werking willen creëren kunnen ze een spreekwoordelijk "kijkje" komen nemen. Je beleeft als het ware de volledige uitwerking van een project in de context (de sfeer ...) Dit gebeurt in de vorm van een 360°-render simulatie (VR, tablet, smartphone, pc....)

MoBiSi is ook een meerwaarde voor anderstalige doelgroepen. Regelmatig ontvangt Bib Arena anderstalige oudergroepen die komen kennismaken met de bib. De bib zet vooral in op intergenerationele projecten om taal te versterken in de wijk. Met de MoBiSi-belevingstool kunnen we via universele beeldtaal elke doelgroep ook digitaal bereiken, zowel binnen als buiten de bibliotheek.

Enerzijds kan je door universele beeldtaal anderstalige ouders warm maken, anderzijds kan je degenen die reeds in de bib komen de kans te geven om de bib te herbeleven op een aangename manier. Zo stappen ze (stelselmatig; door er zelf aan meegewerkt te hebben) de digitale wereld verder binnen.

Ons streefdoel is om ouders meer goesting te doen krijgen in digitale tools (o.a zelfuitleentoestellen, I-pad in de jeugdafdeling,…) , deze media zijn ook ‘verbeeld’ in de MoBiSi. Zo kunnen (anderstalige) ouders deze dan samen met hun kinderen herontdekken.

Links

Bijlagen

Wat is MoBiSi (15.33 KB)

Werken mee aan dit initiatief