Mediacoach voor duo's
Praktijk
1 mei 2018

Opleiding Onbeperkt Mediawijs - opleiding Mediacoach voor duo's

In 2017 organiseerde Konekt samen met Digitaal.Talent@Gent en Mediawijs de pilootopleiding Mediacoach voor duo’s. 10 duo’s uit 10 verschillende organisaties volgden dit unieke opleidingstraject en realiseerden een mediawijs project in hun eigen organisatie. De Mediacoach Opleiding voor Duo’s won in 2017 de M-Award voor beste mediawijze educatieve project. Het was ook finalist op het All Digital Congres in Barcelona.

In oktober start de tweede opleiding 'Mediacoach voor duo's

Deze opleiding is bedoeld voor duo’s uit eenzelfde organisatie. Elk duo bestaat uit:

 • Een ondersteuner die digitale media wil inzetten in zijn/haar begeleidingswerk, en zijn/haar enthousiasme aan collega’s en cliënten wil doorgeven.
 • Iemand met een verstandelijke beperking die een passie heeft voor digitale media, en die andere mensen met een beperking hiermee wil helpen.

Ondersteuners en mensen met een beperking volgen elk een afzonderlijk vormingstraject rond dezelfde digitale thema’s. Daarnaast werkt elk duo samen in zijn eigen organisatie een project uit. Konekt coacht hen daarbij.

Opleidingstraject

Voor begeleiders bestaat het traject uit zes opleidingsdagen, met tussentijdse opdrachten. Voor personen met een beperking organiseren we 11 opleidingsdagen. 6 daarvan vallen samen met de opleidingsdagen voor begeleiders. Daarnaast realiseert ieder duo een project in zijn organisatie, waarbij ze collega-begeleiders en peers coachen bij hun gebruik van digitale media. Deze thema's komen tijdens het traject aan bod:

 • Mediawijsheid en mediawijs begeleiden
 • Online identiteit, zelfbeeld en zelfrepresentatie
 • Sociale media en online relaties
 • Beleid, gamen en coderen
 • Reclamewijsheid, privacy en verslaving
 • Integratie en presentatie van de projecten

Bij ieder thema krijg je tools en inspirerende voorbeelden aangereikt.
Op iedere opleidingsdag is er tijd voor coaching van de projecten.

De cursisten met een verstandelijke beperking bereiden telkens de gezamenlijke sessies voor op een aparte opleidingsdag.

Waarom meedoen met de opleiding Mediacoach voor duo's?

Als persoon met een beperking doe je kennis en vaardigheden op. Je denkt na over je eigen mediagebruik en vindt gemakkelijker de weg in de digitale wereld. Je leert anderen uit jouw organisatie coachen om digitale media te gebruiken.

Als begeleider ontdek je de mogelijkheden die digitale media je cliënten bieden om hun persoonlijke doelen te realiseren. Je leert de offline en online wereld verbinden en krijgt tools om je collega’s te inspireren om digitale media in te zetten bij hun begeleidingswerk. Om je directie te motiveren om mediawijsheid op te nemen in de doelstellingen.

Alle info over de opleidingsdata en de infomomenten: konekt.be/nl/activiteit/mediacoach-voor-duos

Opvolging en coaching van de mediacoaches lichting 2017

Konekt gaat in 2018 op bezoek bij elk duo dat de pilootopleiding 'Mediacoach voor duo's' volgde. De duo's krijgen een halve dag coaching vooral gericht op de aanpak van toekomstige projecten. Nadien is er tijd om een halve dag medialabo’s in de organisatie te realiseren. Samen spelen en experimenteren om het thema mediawijsheid een nieuwe boost te geven.

Na de zomer komen alle duo’s samen voor een gezamenlijke intervisie/vormingsdag. Op die manier krijgen de duo’s van 2017 een boost.

Korte vormingen binnen 'Onbeperkt Mediawijs'

De opleiding voor duo's is het grootse onderdeel van 'Onbeperkt Mediawijs'.

Daarnaast zijn er ook:

Vormingen voor mensen met een verstandelijke beperking

Hierbij leren mensen met een beperking basisvaardigheden over computer, sociale media, tablets ... We bekijken hoe je die kan gebruiken in jouw leven. En denken na over privacy, grenzen aangeven en netetiquette.

Mediacafés voor iedereen

 • Tijdens de mediacafés kan je bij een hapje en een drankje ideeën uitwisselen rond digitale thema's.
 • Iedereen is welkom, ook mensen die nog geen ervaring hebben of minder snel leren.
 • Alle info over de vormingen en Mediacafés vind je op konekt.be/nl/project/onbeperkt-mediawijs

Links

Werken mee aan dit initiatief