Tool
15 januari 2017

Apps bij lage ontwikkelingsleeftijd - UCLL

De expertisecel Empowering people van UC Leuven-Limburg ontwikkelde het boekje 'Apps bij lage ontwikkelingsleeftijd'.

In het begeleiden van kinderen en volwassenen met een lage ontwikkelingsleeftijd wordt regelmatig de vraag gesteld naar het of en hoe inzetten van tablets als ondersteunend hulpmiddel. Deze toestellen zijn vaak voor handen in het gezin, de school of de voorziening. Toch zit de begeleiding of de ouders dan vaak met een aantal vragen zoals: Zijn er goede apps om te gebruiken? Waar kan dit allemaal voor ingezet worden? Is dit een alternatief voor andere communicatieapparatuur? Waar hou je best rekening mee als je een tablet gebruikt…

Het doel van dit boekje is om een eerste kennismaking in het gebruik van tablets te vergemakkelijken voor mensen met een beperking en hun begeleiders of ouders. Er is een enorm gamma aan apps verkrijgbaar. Aan de hand van een beperkte selectie apps willen we laten ervaren welke ondersteuning er allemaal zou kunnen door gebruik te maken van een tablet, ook voor mensen met een lage ontwikkelingsleeftijd.

De ontwikkeling en verspreiding van het boekje wordt ondersteund door Mediawijs. De inhoud wordt door UC Leuven-Limburg nog verder uitgewerkt. Voor gebruikers is het zelfs mogelijk om een tablet met daarop dit boekje en de voorgestelde apps uit te lenen. Zo krijgt iedereen, ook diegenen zonder tablet, de kans om deze manier van werken eens uit te testen. Er werd nu gekozen voor het IOS-platform en voornamelijk gratis of goedkope apps. De echt duurdere apps zijn wel besproken maar zijn niet terug te vinden op de ipad.

Dit boekje biedt in de eerste plaats een overzichtje van een aantal apps die bruikbaar zijn bij deze doelgroep.

Je kan het boekje downloaden via iTunes of downloaden in pdf via de bijlagen onderaan.

De tablet met bijhorende apps is uitleenbaar en is af te halen bij de bibliotheek te Campus Diepenbeek. Gelieve hiervoor eerst contact op te nemen met rachelle.briers@ucll.be.

Links

Bijlagen

Werken mee aan dit initiatief